De urgentie van een goede start

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de omstandigheden rondom de conceptie, zwangerschap en de eerste levensjaren van enorme invloed zijn op de gezondheid op korte en lange termijn. Een van de processen die hieraan ten grondslag liggen is metabole programmering. Oftewel de ontwikkeling van de ‘software ‘ voor het programma stofwisseling.

Met de omstandigheden bedoel ik o.a. milieu,leefstijl met inbegrip van voeding, lichaamsbeweging en BMI. Deze omstandigheden kunnen zorgen voor een negatieve invloed op het programma stofwisseling oftewel metabolisme. Voorbeelden van de gevolgen hiervan zijn het obese fenotype, diabetes type twee en arteriosclerose.

Een aanzienlijke hoeveelheid experimenteel en epidemiologisch bewijs suggereren dat stressvolle gebeurtenissen in het vroege leven met inbegrip van stress tijdens de zwangerschap en scheiding en variatie in de moederlijke zorg tot neuro- endocriene verstoringen kan leiden. De gevolgen hiervan kunnen cardiometabole en psychiatrische aandoeningen zijn op latere leeftijd.

Alle reden om het ‘programma goed te starten!
Oergent helpt je bij het optimaliseren van de juiste omstandigheden. U kan zich opgeven voor het 6 weeks programma Fertiliteit & Leefstijl of een consult aan vragen.

Wetenschappelijk onderzoek/artikel

Artikel

14-07-2016 | Uitgave 4/2016

Metabole programmering: het belang van ‘de eerste 1000 dagen’ voor de latere gezondheid van het kind
Tijdschrift: JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 4/2016
Auteurs: B. Schouten, N. van Winden