Leefstijl beats PCOS

Bij een normale menstruatiecyclus ontwikkelen enkele follikels (eiblaasjes) in de eierstokken. Meestal groeit er slechts één van deze follikels en komt deze tot ovulatie (eisprong). Bij vrouwen met PCOS vormen zich in de eierstok meerdere kleine follikels, die maar moeilijk tot groei en ovulatie komen. Zo ontstaan er onderontwikkelde vochtblaasjes, die ook wel cysten worden genoemd.

De reden dat de follikels maar moeilijk tot groei komen en ovuleren komt doordat de hormoonwaarden in het lichaam uit balans zijn. De grootste oorzaak hiervan is insulineresistentie. Dat betekent dat de lichaamscellen niet goed meer reageren op insuline, een hormoon dat nodig is om suiker (glucose) van het bloed in de cellen te krijgen. Als reactie gaat het lichaam steeds meer insuline aanmaken. Hierdoor is het hormoon insuline in het bloed fors verhoogt. Insuline is ‘bevriend’ met luteïniserend hormoon (LH). Als je daar veel van hebt, maken de eierstokken meer mannelijke hormonen aan. Insuline stimuleert LH tot omzetting van progesteron tot testosteron.Insuline remt SHBG in de lever. SHBG bindt testosteron met als gevolg nog meer vrij testosteron.

PCOS wordt gediagnosticeerd op basis van het hebben van twee van onderstaande drie symptomen:

  • Menstruatie vindt minder plaats dan twee keer per drie maanden.
  • Teveel mannelijk hormoon, testosteron. Dat merk je vaak aan acne, haarverlies of juist overbeharing, maar soms is het alleen in het bloed te zien.
  • Op een echoscopie zijn er meer dan 11 eiblaasjes te zien.

90 procent van de vrouwen met pcos is insulineresistent, en 8 op de 10 vrouwen heeft overgewicht. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de eerste behandeling van pcos gericht moet zijn op verandering in leefstijl. Leefstijlinterventies die het lichaam weer gevoeliger maken voor insuline! Pcos is bijna altijd omkeerbaar wanneer de insulineresistentie wordt opgelost.

Het 6 weekse programma van Oergent helpt je hierbij. Dit bestaat uit een individueel voeding en beweegadvies. Daarnaast volgt u eens per week yoga.