Herhaalde miskramen

Een miskraam kan enorm ingrijpend zijn en gaat vaak samen met verdriet en onzekerheid. Dit geldt zeker wanneer je dit meerdere keren meemaakt. Na meerdere miskramen is het goed eerst onderzoek te laten doen in het ziekenhuis. Er wordt echter na dit onderzoek maar bij 15-20 procent van de patiënten een medische oorzaak gevonden.

Te veel stress, overgewicht, insulineresistentie en verkeerde voeding verminderen de vruchtbaarheid. Je kan je vruchtbaarheid verhogen door de juiste leefstijl. Hiermee breng je je immuunsysteem tot rust en zorg je voor voldoende voedingstoffen die nodig zijn voor een goede zwangerschap.

Soms zijn er foutjes in genen die een de kans op een miskraam verhogen.
De methylering verloopt dan moeilijker. Bij methylatie worden genen gelezen en zo het materiaal gekopieerd voor het maken van nieuwe cellen, eiwitten etc.
Hieronder staat meer informatie over de rol van homocysteine, het MTHFR-gen defect, HPU, insulineresistentie en stress.

Als therapeut geef ik leefstijladvies en ondersteuning om de kans op een gezonde zwangerschap te verhogen. Het advies is wetenschappelijk onderbouwd en gebaseerd op diagnostiek en een uitgebreide anamnese. U kunt zich inschrijven op het 6 weeks programma Fertiliteit & Leefstijl of een consult aanvragen.

Homocysteine

Hoge homocysteine waarden in het bloed worden in verband gebracht met onvruchtbaarheid, vroeggeboortes, miskramen en aangeboren afwijkingen.
Te hoge homocysteine waarden laten zien dat het proces ‘methylering ‘ niet optimaal gaat. Een gezonde methylering zorgt dat cellen zich gezond delen en ontwikkelen en dit is essentieel bij een zwangerschap.
Bij methylering ontstaat homocysteine. Deze moet snel weer omgezet worden naar methionine. Je lichaam doet dit met behulp van actief foliumzuur ( folaat), B2, B6 en B12. Tekort aan 1 of meerdere van deze vitamines veroorzaakt een verstoring in het methylatieproces .
Naast dit tekort zorgen onvoldoende beweging, een slecht voedingspatroon, gifstoffen, roken en alcoholmisbruik voor hogere homocysteine waarden. Uit onderzoek bleek dat meer dan 6 koppen koffie per dag de spiegel fors kan laten stijgen.

MTHFR-gen defect

Een oorzaak van een tekort aan folaat ( active vorm van foliumzuur) kan het MTFHR-gen defect zijn. Dit komt bij 1 op de drie mannen en vrouwen voor. Het MTFHR gen zorgt voor een omzetting van folaat naar de actieve vorm van folaat 5-MTHF. Deze actieve vorm is nodig voor een goede methylatie en kan bij een tekort zorgen voor een herhaalde miskramen. Vrouwen met een MTHFR-gen defect hebben hogere homocysteine waarden.
Ik adviseer hierom als voedingssuppletie bij een gewenste zwangerschap altijd de actieve vorm van foliumzuur 5MTHF. Tevens is het belangrijk om dit samen met Methylcobalamine als B12 te gebruiken.

HPU

HPU is een erfelijke stofwisselingsziekte, die voornamelijk voorkomt bij vrouwen. De afkorting HPU staat voor hemopyrrollactamurie. HPU is vernoemd naar het stofje dat bij patiënten wordt aangetroffen in de urine: hemopyrrollactam-complex. Dit complex vangt de active vorm van B6 weg (pyridoxaal-5-fosfaat )Deze vitamine is betrokken bij een die o zo belangrijke methylering en de aanmaak van hormonen die nodig zijn voor de vruchtbaarheid. Tevens is erbij HPU een tekort aan zink en mangaan. Deze tekorten kunnen aangevuld worden met suppletie. Alleen doormiddel van voeding lukt dit niet. Hiervoor is het tekort te groot.

Teveel luteiniserend hormoon ( LH)/ PCOS

Bij vrouwen met PCOS kan het LH te hoog blijven na de eisprong. In het geval van een verhoging neemt de kans op een miskraam toe. Meer informatie over PCOS en leefstijl vindt je hier.

Te weinig Progesteron / Stress

Wees zuinig op progesteron. Dit hormoon zorgt voor het in stand houden van een zwangerschap. Teveel langdurige stress gaat ten koste van dit hormoon. Langdurige stress kan veroorzaakt worden door psychosociale problemen maar ook door lichamelijk factoren zoals een ongezonde leefstijl. Hierover kan je meer lezen onder Fertiliteit, Stress & Yoga.