Overgewicht & Fertiliteit

Vrouwen met overgewicht raken moeilijker zwanger. Dit heeft veelal te maken met een verstoorde hormoonhuishouding. Insulineresistentie speelt in bijna alle gevallen een rol. Hoge insulinespiegels kunnen zorgen voor meer testosteron en een verhoogde LH-spiegel (luteïniserend hormoon). Het gevolg hiervan is minder vaak een eisprong in vergelijking met vrouwen met een normaal gewicht.

Naast insulineresistentie kan leptineresistentie een rol spelen. Leptine is een hormoon wat vrijkomt uit vetcellen. Het geeft de boodschap aan de hersenen dat er genoeg energie beschikbaar is voor de lange termijn. Zwangerschap kost energie op de lange termijn. Wanneer de hersenen geen sein krijgen via leptine dat er voldoende energie beschikbaar zorgt dit voor een vermindering van de vruchtbaarheid.

Tevens hebben stress en laaggradige ontstekingen een negatieve invloed op insuline en leptine gevoeligheid.

Uit onderzoek is gebleken dat 5-10 % gewichtsverlies al helpt in het verhogen van je vruchtbaarheid. Tevens hebben vrouwen met overgewicht een groter kans op een miskraam, zwangerschapsdiabetes en zwangerschapsvergiftiging. Reden genoeg om af te vallen, stress te reduceren, en je voeding en beweging onder de loep te nemen. Wanneer leptineresistentie meespeelt is het echter een stuk moeilijker om gewicht te verliezen. Eerst dient je lichaam weer gevoeliger te worden voor dit hormoon. Dit doe je door je leefstijl aan te passen op verschillende fronten. Niet door een crash dieet.

Als therapeut kan ik je goed helpen je hormonen weer in balans te brengen en af te vallen. Oergent biedt een 6 weeks programma aan waarin je een advies op maat krijgt rondom leefstijl middels een aantal consulten. Tevens bestaat het programma uit een wekelijkse yoga les en oefeningen voor thuis. Waarom ik binnen Oergent heb gekozen voor yoga als vast onderdeel kan je lezen onder het kopje yoga en fertiliteit.

Heb je na het lezen van dit programma nog vragen hierover? Mail naar info@oergent.nl en we mailen of bellen je terug. Oergent organiseert regelmatig gratis lezingen over fertiliteit en leefstijl. Data vind je op de site.