Hoe verhoog ik als man mijn vruchtbaarheid?

Tekort aan foliumzuur, B6 en B12 kunnen leiden tot hoge homocysteïne waarden. Hoge homocysteïne spiegels leveren veel vrije radicalen. Bij mannen met een verminderde vruchtbaarheid is een verhoogde beschadiging door vrije radicalen gevonden.
In veel gevallen lijken B12 en foliumzuur tekort te wijten aan het MTHFR gen defect. Dit gen zorgt ervoor voor dat foliumzuur niet goed foliumzuur kan worden omgezet naar de actieve vorm. Deze actieve vorm is nodig voor methylatie. Een goede methylering verhoogt de vruchtbaarheid.

Vitamine B12 en folaat (de actieve vorm van foliumzuur) gebruiken elkaar om homocysteïne om te zetten. Gebruik je alleen B12 en geen folaat dan zakt de waarde van vitamine folaat. Andersom, al zou je alleen folaat gebruiken dan zakt de waarde van vitamine B12. Ik adviseer hierom altijd beide te suppleren en beide in de actieve vorm.

Naast een tekort aan foliumzuur, B6 en B12 zorgen onvoldoende beweging, een slecht voedingspatroon, bepaalde medicatie, roken en alcoholmisbruik voor hogere homocysteïne waarden. Uit onderzoek bleek dat meer dan 6 koppen koffie per dag de spiegel fors kan laten stijgen. Naast hoge homocysteïne zorgen stress, transvetten en linolzuur, een tekort aan mineralen, antioxidanten, te weinig beweging, te veel warmte door strakke broeken en sauna bezoek ook voor verminderde vruchtbaarheid bij de man.

Er ligt dus een behoorlijke relatie tussen leefstijl en de kwaliteit van sperma. Oergent biedt in het 6 weeks programma Leefstijl en Fertiliteit naast het programma van de vrouw een individueel leefstijl advies voor de man. Dit is een advies om de vruchtbaarheid te verhogen door middel van voeding, voedingssupplementen, beweegadvies en stressreductie. U kan ook een consult aanvragen.