Endometriose

Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder voorkomt. Dit weefsel kan zich vestigen aan de eierstokken, het darmkanaal, de blaas of op een andere plaats. Net zoals cellen binnenin de baarmoeder groeien en afgeworpen worden, doen deze cellen op de verkeerde plaats precies hetzelfde. Ze verdikken en gaan bloeden, wat pijn en ontstekingen veroorzaakt. Maar ook zeker kunnen zorgen voor onvruchtbaarheid.

De oorzaak van endometriose is niet precies bekend. Het is zeer waarschijnlijk dat bepaalde genen verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van deze ziekte maar leefstijl van invloed lijkt te zijn.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er een relatie lijkt te zijn met stress, milieuvervuiling zoals dioxinen en pcb’s in vlees, vis en zuivelproducten en niet-organische groenten en fruit. Verder lijkt de inname van gluten  en veel cafeïne een invloed te hebben op deze aandoening. Darmproblemen gaan vaak samen met endometriose. Het microbioom blijkt daar een rol in te spelen. Tevens is er een verband tussen histamine en endometriose. Deze stof komt vrij bij ontstekingen en wordt verminderd afgebroken bij een tekort aan het DAO enzym. Voeding die zoveel mogelijk vrij is van gluten, dioxinen en pcb ‘en ontstekingsremmend werkt heeft bij endometriose de voorkeur.

Wanneer je vanwege endometriose je inschrijft voor het 6 weekse programma fertiliteit krijg je een uitgebreid leefstijl advies. Dit advies zal bestaan uit een advies gericht op voeding en suppletie, aandacht voor de darm, beweegadvies en stressreductie o.a in de vorm van yoga. Uiteraard kan dit programma gevolgd worden naast of voor een fertiliteitstraject als IVF, IUI of ICSI Je kan ook een consult aanvragen wanneer het 6 weekse programma niet past. Binnenkort start Oergent ook met workshops in Amsterdam wanneer je hierin geïnteresseerd bent mail dan even.

Een expert op het gebied van endometriose is Dr. Andrew S. Cook, hij is oprichter van het Vital Health endometriose centrum in Amerika. De leefstijl die ik adviseer is komt o.a. overeen met zijn visie.

Boeken

Endometriosis Health & Diet program: Get Your Life Back Feb 21, 2017
Auteur: Dr Andrew S Cock
Danniele Cock

Stop Endometriosis and Pelvic Pain
Auteur: Dr Andrew S Cook Jul 30, 2012

The Endo Patient’s Survival Guide: A Patient’s Guide to Endometriosis & Chronic Pelvic Pain
Jul 14, 2015

Wetenschappelijke artikelen